Υγεία | 02.12.2021 10:24

Εμβόλια Moderna - Pfizer: Ποιο από τα δύο είναι πιο αποτελεσματικό

Newsroom

Πολύ αποτελεσματικά στην αντιμετώπιση του κορονοϊού είναι τα εμβόλια mRNA που έχουν αναπτυχθεί, όμως σύμφωνα με την πρώτη απευθείας σύγκριση των εμβολίων της Pfizer με αυτό της Moderna που πραγματοποίησαν επιστήμονες το σκεύασμα της Moderna φαίνεται πως έχει λίγο καλύτερα αποτελέσματα. Η σύγκριση ανάμεσα στα σκευάσματα βασίστηκε στην ανάλυση των ιατρικών αρχείων σχεδόν 450.000 ανθρώπων που είχαν κάνει τα δύο εμβόλια mRNA.

Η μελέτη, με επικεφαλής τη δρα Μπάρμπρα Ντίκερμαν του Τμήματος Επιδημιολογίας της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, η οποία δημοσιεύθηκε στο διεθνούς κύρους αμερικανικό ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», δείχνει ότι το εμβόλιο της Moderna παρέχει περίπου 21% μικρότερο κίνδυνο λοίμωξης Covid-19 και 41% μικρότερο κίνδυνο νοσηλείας, σε σχέση με το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech.

«Και τα δύο εμβόλια είναι απίστευτα αποτελεσματικά, με σπάνιες περιπτώσεις λοιμώξεων breakthrough σε εμβολιασμένους. Όμως, άσχετα από το ποιο στέλεχος επικρατούσε -στην αρχή το Άλφα και μετά το Delta- το εμβόλιο της Moderna ήταν ελαφρώς πιο αποτελεσματικό», δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Επιδημιολογίας Χουάν Κάζας της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ και του Νοσοκομείου Brigham & Women’ς της Βοστώνης.

Οι 5 δείκτες στους οποίος βασίστηκε η έρευνα σύγκρισης των εμβολίων

Η αποτελεσματικότητα των εμβολίων της Moderna και της Pfizer συγκρίθηκε με βάση πέντε δείκτες:

  • περιστατικά νόσου Covid-19,
  • περιστατικά με συμπτώματα,
  • νοσηλείες,
  • εισαγωγές σε ΜΕΘ
  • θάνατοι από Covid-19.

Η σύγκριση έγινε αρχικά σε 219.842 βετεράνους του στρατού των ΗΠΑ που είχαν εμβολιαστεί με Pfizer μεταξύ Ιανουαρίου-Μαΐου 2021 και άλλους τόσους που είχαν εμβολιαστεί με Moderna, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τι έδειξε η έρευνα

Τις επόμενες 24 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό (σε μία περίοδο που επικρατούσε η παραλλαγή Άλφα), ο κίνδυνος λοίμωξης από κορονοϊό υπολογίστηκε σε 4,52 περιστατικά ανά 1.000 εμβολιασμένους ανθρώπους με Moderna έναντι 5,75 ανά 1.000 με Pfizer. Επίσης, σε σχέση με τους εμβολιασμένους με Moderna, στην ομάδα των εμβολιασμένων με Pfizer υπήρχαν περισσότερα περιστατικά νόσου Covid-19 με συμπτώματα (0,44 ανά 1.000 άτομα), νοσηλειών (0,55/1.000), εισαγωγών σε ΜΕΘ (0,10/1.000) και θανάτων (0,02/1.000).

Ο χαμηλότερος κίνδυνος μετά από εμβόλιο Moderna επιβεβαιώθηκε σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2021), όταν πια επικρατούσε η παραλλαγή Δέλτα. Σε αυτήν τη σύγκριση, ο υπερβάλλων κίνδυνος διαγνωσμένης λοίμωξης Covid-19, σε διάστημα 12 εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό, ήταν 6,54 περιστατικά ανά 1.000 ανθρώπους για το εμβόλιο της Pfizer, σε σχέση με εκείνο της Moderna.

«Δεδομένης της υψηλής αποτελεσματικότητας και των δύο εμβολίων Moderna και Pfizer, που επιβεβαίωσε και η μελέτη μας, οποιοδήποτε από τα δύο συνίσταται στον καθένα ως επιλογή», ανέφερε η δρ Ντίκερμαν. Οι ερευνητές επεσήμαναν, πάντως, ότι χρειάζεται η περαιτέρω αξιολόγηση της συγκριτικής αποτελεσματικότητας και ασφάλειας των δύο mRNA εμβολίων.

εμβόλιαΚορονοϊόςModernaPFIZER