Απόψεις | 03.02.2019 16:43

Με μεταγραφές δεν μπορεί να κρατηθεί ζωντανή η κυβέρνηση

Πάνος Θεοδωρίδης

Είτε γίνουν πολιτικές εκλογές τέλος Μαΐου, είτε Σεπτέµβριο, ένα ξέρω: δεν υπάρχει περίπτωση να επιβιώσει κυβέρνηση µε µπετοναρισµένη σχετική πλειοψηφία 145 εδρών και ανάγκη 6 έως 8 ανεξαρτήτων. Ακόµη και µε οριακή πλειοψηφία (επί Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, το 1990) µίας έδρας, άντεξε κοντά τρία χρόνια, αλλά ήταν ενιαία, γι’ αυτό και άντεξε. Με τους ανεξάρτητους, που όσοι και αν είναι, θα έχουν στον σβέρκο τους την εξαφάνισή τους, ανήµερα τις µελλοντικές εκλογές, δεν βλέπω χαΐρι.

Φυσικά, όλα παίζονται. Οι 6 ή 8 µπορεί να αποδειχθούν πιο σταθεροί και από ριζιµιό λιθάρι, αλλά γενικώς τα µαντάτα δεν το ευνοούν. Ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει την πολιτική του, καθώς προσπαθεί να διευρυνθεί τόσο προς το Κέντρο όσο και προς τα αριστερά (νοµίζω πως η υποστήριξη στον Μαδούρο εκεί αποσκοπεί, για να υπάρξει συµπάθεια ανάµεσα στους αποχωρήσαντες το 2015), αλλά µε το Κέντρο, που υφίσταται τη µεγάλη πίεση, θα είναι πιο σύνθετη η εξέλιξη. Φαίνεται πως η Βουλή που θα προκύψει µάλλον θα επιστρέψει στον πεντακοµµατισµό, χωρίς βέβαια να αποκλείεται η πρώτη είσοδος νέων παικτών στην αρένα, τόσο από αριστερά όσο και από δεξιότερα. Το Ποτάµι και οι ΑΝΕΛ, για παράδειγµα, «φλερτάρουν» µε την ήττα, όχι τόσο όσο η Ενωση Κεντρώων.

Σε κάθε περίπτωση, χωρίς να µετράω δηµοσκοπήσεις, η λύση που αποµένει στους δύο «µεγάλους» είναι µονόδροµος και την έχουν προκρίνει µεγάλοι στρατηλάτες του παρελθόντος: «Σφράγιση του ρήγµατος και επίθεση». Και το ρήγµα θα κλείσει µόνον µε ενσωµάτωση όσων ανεξαρτήτων προκύψουν, προς τον έναν ή τον άλλον κοµµατικό µηχανισµό. Οι πιθανότητες είναι βέβαια λίγες, καθώς άλλο ζήτηµα είναι η συντεταγµένη προσχώρηση ενός µικρού κόµµατος και άλλο ζήτηµα το εξαντλητικό παζάρι µε έναν-έναν ανεξάρτητο.

Πάντως, µε υποσχετικές, όπως συµβαίνει τώρα, δεν βλέπω να κρατιέται επί τέσσερις ή οκτώ µήνες µια κυβέρνηση. ∆εν είναι µόνον ο χρόνος που κυλάει και δείχνει τα δόντια του, µήτε το αξίωµα πως «κάθε σχεδιασµός είναι καταδικασµένος να αποτύχει, γι’ αυτό και τον λέµε σχεδιασµό και όχι µοίρα». Φυσικά, ο καιρός θα δείξει, αλλά ο καιρός κυλά.

εκλογέςκάλπες