Απόψεις | 01.03.2024 17:16

Με τη Νέα Αριστερά: Τώρα είναι η ώρα για φραγμό στην κυβερνητική πολιτική

Γαβριήλ Σακελλαρίδης

Σήμερα ξεκινάει η Ιδρυτική Συνδιάσκεψη της Νέας Αριστεράς στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και μέχρι την Κυριακή, θα έχουμε μπροστά μας μία όμορφη διαδικασία. Τους τελευταίους δύο μήνες, έχουν λάβει χώρα περίπου 100 εκδηλώσεις της Νέας Αριστεράς σε ολόκληρη την Ελλάδα, όπου πολλές χιλιάδες άνθρωποι θέλουν να πιάσουν το νήμα από την αρχή: Να επιστρέψει η πολιτική, για τη ζωή που μας αξίζει.

Σε προσωπικό επίπεδο, και παρόλο που στην πραγματικότητα έχω ενταχθεί στη Νέα Αριστερά, λιγότερο από 10 μέρες, νιώθω μεγάλο ενθουσιασμό για την συμμετοχή μου σε αυτό το εγχείρημα και πιστεύω βαθιά στην επιτυχία του. Όχι επειδή μας χρωστάει η κοινωνία το οτιδήποτε. Τίποτα δεν μας χρωστάει κανένας, το αντίθετο μάλιστα. Εμείς χρωστάμε στην κοινωνία να σταθούμε στο επίπεδο των προσδοκιών, να μπορέσουμε να εμπνεύσουμε και να κινητοποιήσουμε τους ανθρώπους που έχουν αποτραβηχτεί από την πολιτική, να μιλήσουμε για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στην καθημερινότητά τους και να προσφέρουμε λύσεις.

Όσοι και όσες έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ το Νοέμβριο του 2023 και έφτιαξαν τη Νέα Αριστερά πήραν τον δύσκολο δρόμο. Θα μπορούσαν να είχαν μείνει εκεί, να περιμένουν μία στραβή, ένα κακό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές και να διεκδικήσουν την ηγεσία. Αυτή είναι και η κριτική που τους γίνεται άλλωστε. «Γιατί δεν μείνατε, για να το πάρετε εσείς το κόμμα;». Αυτή θα ήταν η εύκολη επιλογή. Ακολούθησαν όμως τον δύσκολο δρόμο της οικοδόμησης ενός νέου κόμματος από την αρχή, κάτι που απαιτεί πολύ κόπο, ενώ τα αποτελέσματα στην αρχή είναι αβέβαια. Το έκαναν αυτό όμως στην βάση της πολιτικής τους ηθικής. Όταν ένα κόμμα μεταμορφώνεται τόσο βαθιά πολιτικά, υφολογικά και ηθικά, όπως ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ, δεν μπορείς να παράγεις πολιτική. Δεν μπορείς να νιώσεις χρήσιμος και να υπερασπιστείς τις ιδέες σου. Δεν μπορείς να δώσεις μάχες για τις αξίες σου και τους ανθρώπους που θέλεις να εκπροσωπήσεις. Θα έπρεπε να εμπλακείς σε ένα ατέρμονο Game of Thrones, με τοξικότητα, με ίντριγκες και στοχοποιήσεις. Μια τέτοια κατάσταση είναι μία «μαύρη τρύπα» που ρουφάει τους πραγματικούς λόγους που όλοι εμείς μπήκαμε στην πολιτική και παράγει μόνο παραπολιτική.

Ωραία όλα αυτά αλλά με την πολυδιάσπαση της έρμης της Αριστεράς και του προοδευτικού χώρου τί θα γίνει; Θα μας κυβερνάει η Δεξιά για πάντα και εμείς θα τρωγόμαστε; Πολύ λογικό να αναρωτηθεί κάποια ή κάποιος. Η Νέα Αριστερά συγκροτήθηκε για να γίνει μέρος της λύσης, όχι να είναι μέρος του προβλήματος. Με την απελευθέρωση δυνάμεων θέλει να δημιουργήσει ένα νέο πολιτικό παράδειγμα, έναν πολιτικό φορέα με προγραμματικό λόγο, δίπλα στα κοινωνικά κινήματα που το ύφος και το νέο ήθος θα εμπνέει και θα κινητοποιεί. Πιστεύουμε στον διάλογο και θέλουμε να αναπτυχθούν κοινωνικά μέτωπα για την προάσπιση των προοδευτικών αξιών και την αντιμετώπιση της συντηρητικής επέλασης. Η παντοκρατορία του Κ. Μητσοτάκη είναι αποτέλεσμα της απαξίωσης την πολιτικής και της αντιπολίτευσης. Η Νέα Αριστερά θα παίξει καταλυτικό ρόλο για την συγκρότηση κοινωνικών συμμαχιών που θα δώσουν ξανά ελπίδα και έμπνευση στους πολίτες.

Τώρα είναι η ώρα να βάλουμε φραγμό στην κυβερνητική πολιτική. Απέναντι σε μία κυβέρνηση που αντιμετωπίζει τον δημόσιο πλούτο ως λάφυρο και πλιατσικολογεί ανεξέλεγκτη, απέναντι στον αντιδημοκρατικό κατήφορο που έχει βάλει την χώρα μας.

Σας καλούμε όλες και όλους να στηρίξετε αυτή την προσπάθεια. Να δυναμώσετε την φωνή μας για να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή όλων μας απέναντι στην κυριαρχία της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΣΥΡΙΖΑΝέα αριστεράειδήσεις τώρα