Θέατρο | 04.03.2020 13:48

Θεσσαλονίκη: Το θέατρο ξορκίζει τον κοροναϊό

Μαρία Ριτζαλέου

Δεκάδες νέες παραστάσεις έρχονται τον Μάρτιο στις θεατρικές αίθουσες της πόλης που μαζί με αυτές που ήδη φιλοξενούνται, αναμένεται να γεμίσουν όλες τις μέρες του μήνα. Προσώρας το κοινό αντέχει και προσέρχεται κανονικά, παρά την μικρή κάμψη που σημειώθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο, που όμως δεν οφείλονταν μόνο στον φόβο του κοροναϊού, αλλά και στην απουσία αρκετών, λόγω του τριήμερου της Αποκριάς.

Το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων φέρνει για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη το έργο Μαμά! Το δωμάτιο των θαυμάτων της Ελένης Ευθυμίου και της Σοφίας Ευτυχιάδου σε σκηνοθεσία της πρώτης, στο Θέατρο Τ. Όπως λένε οι συγγραφείς είναι ένα έργο-φόρος τιμής στην μητρότητα και στο μυστήριο της ζωής. Παίζουν οι Ελένη Δημοπούλου, Χαρά Ζησιμάτου και Σοφία Μπλέτσου

Μαμά! Το δωμάτιο των θαυμάτων

Στις 5 Μαρτίου ξεκινούν και οι παραστάσεις με την Αρχή του Αρχιμήδη του καταξιωμένου Ισπανού συγγραφέα Χοσέ Μαρία Μιρό στο Θέατρο Αυλαία. Η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Μαυρογεωργίου και παίζουν οι Άγγελος Μπούρας, Σεραφείμ Ράδης, Μιχάλης Συριόπουλος, Μαρία Φιλίνη. Οι παραστάσεις θα δοθούν 5-8 & 12-15 Μαρτίου 2020.

Σε πανελλήνια πρώτη το Κ.Θ.Β.Ε. παρουσιάζει στο Φουαγιέ του Θεάτρου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών το έργο της Αγλαϊας Βετεράνι Εδώ Ουρανός, σε μετάφραση Σοφίας Γεωργακοπούλου και σκηνοθεσία Σίμου Κακάλα με τους: Στεφανία Ζώρα, Γιώργο Κολοβό, Κωνσταντίνο Μωραΐτη, Χριστίνα Παπατριανταφύλλου, Γιάννη Τσεμπερλίδη. Στην κρατική σκηνή συνεχίζονται οι παραστάσεις Οι στυλοβάτες της κοινωνίας του Χένρικ Ίψεν σε σκηνοθεσία Γιάννη Μόσχου, Οι Απ΄ αλλού φερμένοι σε σκηνοθεσία Εύης Σαρμή, Ο τραπεζίτης κερδίζει πάντα δύο φορές σε σκηνοθεσία Δημήτρη Σακατζή, Ποιος ανακάλυψε την Αμερική; της Χρύσας Σπηλιώτη σε σκηνοθεσία Σοφίας Πάσχου, Ο μεγαλοπρεπής κερατάς σε σκηνοθεσία Ελεάνας Τσίχλη, Παραμύθι για δύο σε σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ράπτη από την Νεανική Σκηνή, αλλά και το παιδικό Μια γιορτή στου Αλ-Νουρί σε σκηνοθεσία Βασίλη Κουκαλάνι.

Εδώ Ουρανός

Η εμπειρία έχει δείξει πως ο Μάρτιος είναι ένας μήνας αποδοτικός για τους θιασάρχες και το κοινό παρακολουθεί παραστάσεις, ενώ στη Θεσσαλονίκη γίνονται και κάποιες πρεμιέρες, όπως αυτή της παιδικής σκηνής του Θεάτρου Σοφούλη με Τα αυγά και τα πασχάλια. Ο σεφ Θωμάς Κατσάρας, με την βοήθεια ενός λαγού, μιας χελώνας, μιας αλεπούς, μιας κοτούλας και των παιδιών, θα λύσουν το μυστήριο των χαμένων αυγών και θα βάψουν παρέα τα πιο όμορφα πασχαλινά αυγά. Το κείμενο έγραψε η Καλλιόπη Παπαδάκη και την σκηνοθεσία της παράστασης έκανε η Παυλίνα Χαρέλα. Στις 21 και 22 Μαρτίου το Θέατρο Σοφούλη υποδέχεται την εμβληματική παράσταση Θεόφιλος του Θανάση Σκρουμπέλου , σε σκηνοθεσία Νίκου Βερλέκη με θέμα την ζωή και την πορεία του ζωγράφου της ελληνικής λαϊκής παράδοσης και ιστορίας, με τον Θοδωρή Προκοπίου στο ρόλο του Θεόφιλου.

Θεόφιλος

Τις ίδιες μέρες τα παιδιά θα απολαύσουν το θεαματικό έργο Περιπέτειες στην Μπαλονούπολη με τον δεξιοτέχνη των μπαλονιών Γιώργο Μαγκίνη. Στο Θέατρο Σοφούλη συνεχίζεται ως τις 15 Μαρτίου Το παλτό του Νικολάι Γκόγκολ σε σκηνοθεσία Αντώνη Καραγιάννη και στις 27-29 του μήνα επιστρέφει το Υπόγειο μια παράσταση που αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, βασισμένη στο έργο του Ζουζέπ Μαρία Μπενέτ Ζουρνέτ σε σκηνοθεσία Νατάσας Παπαμιχαήλ. Μια παράσταση ντοκουμέντο για το χρονικό του Τσέρνομπιλ έρχεται στο Θέατρο Αυλαία (9 & 10/3) για να συγκλονίζει τους θεατές με την αφήγηση μιας γυναίκας, ο άντρας της οποίας ήταν ο πρώτος πυροσβέστης που έχασε τη ζωή του στο δυστύχημα, επιχειρώντας στον πυρηνικό αντιδραστήρα. Η Ηρώ Μουκίου είναι Η φωνή της Λουντμίλα, από το ομώνυμο βιβλίο του Σουηδού δημοσιογράφου και σκηνοθέτη Gunnar Bergdahl, σκηνοθετημένη από τον Άρη Μπαλαφούκα.

Μάστερ και Μαργαρίτα

Ένας δεκαμελής θίασος και η Τόνια Σωτηροπούλου που δανείζει την φωνή της, συμμετέχουν στην παράσταση Της κολάσεως, που έγραψε και σκηνοθετεί ο δημοσιογράφος Λευτέρης Βουτσάς. Στο Θέατρο Αυλαία 11,13,14,18,20 & 21 Μαρτίου. Στην σκηνή του ίδιου θεάτρου 16 και 17 του μήνα η ομάδα χορού και ακροβασία κι όμΩς κινείται παρουσιάζει την παράσταση Μάστερ και Μαργαρίτα σε αφορμή το ομότιτλο μυθιστόρημα του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, στις 19-22 Μαρτίου η Νίνα Λοτσάρη εμφανίζεται στην ανατρεπτική παράσταση Red, ένα σκοτεινό καμπαρέ σε σκηνοθεσία και σκηνικό χώρο του Γρηγόρη Αποστολόπουλου, ενώ ένα secret concert με τίτλο Η ψυχή της φωνής δίνει ο Κωνσταντίνος Τσαχουρίδης στις 23 Μαρτίου. Στις 27,27 και 29 Μαρτίου στο Αυλαία παρουσιάζεται ένα χοροθεατρικό υπερθέαμα σε σύλληψη ιδέας του Γιώργου Χιώτη και σκηνοθεσία του Άνθιμου Κατιρτζόγλου με τίτλο Ακροβατώντας με τις αναμνήσεις και στις 30 Μαρτίου ο Θωμάς Ζάμπρας δίνει μία ακόμη παράσταση stand up comedy με τον κωμικό του μονόλογο Εγώ γέλασα.

RED-Νίνα Λοτσάρη

Μέχρι την Κυριακή 15 Μαρτίου συνεχίζονται στο Θέατρο Αριστοτέλειον οι παραστάσεις με το Έγκλημα στο Orient Express, το συγκλονιστικό έργο της Αγκάθα Κρίστι που σκηνοθετεί ο Αντώνης Καλογρίδης με έναν θίασο έντεκα μεγάλων πρωταγωνιστών, ενώ στο Θέατρο Αθήναιον 30 και 31 Μαρτίου έρχεται η Μαύρη Σαμπούκα, η κωμωδία του Τόλη Παπαδημητρίου, ο οποίος υπογράφει και την σκηνοθεσία. Στις 13 Μαρτίου στο Ράδιο Σίτυ ξεκινούν οι παραστάσεις με το βραβευμνένο έργο Τζάσμιν της Ελένης Ράντου βασισμένοσ το σενάριο του Γούντυ Άλλεν Blue Jasmin σε σκηνοθεσία Σταμάτη Φασουλή.

Jasmin-Ελένη Ράντου

ΘεσσαλονίκηΚορονοϊόςθεατρικές παραστάσεις